Recenze Samsung Galaxy S22 Ultra: nejlepší Android telefon, který ale potřebuje odladit

13.03.2022

Samsung Galaxy S22 Ultra jako nejvyšší model by měl být tím nejlepším, co mezi Android telefony lze aktuálně koupit. Nejlepší displej, skvělé foťáky, dlouhá výdrž a vysoký výkon je to, co zákazník očekává. Jak je to ale ve skutečnosti? Samsung Galaxy S22 Ultra jsme podrobili naší redakční recenzi.

Samsung Galaxy S22 Ultra se prodává v několika barevných variantách, já si zvolil černou, která se mi líbila víc, než barevné telefony. Aktuálně si Samsung Galaxy S22 Ultra můžete zakoupit na Alza.cz.

Parametry Samsung Galaxy S22 Ultra

  • Displej: Dynamic AMOLED 2X 6,8", 1440 x 3088 pixelů (500 ppi), 120Hz, 1750 nits, HDR 10+
  • Čip: Exynos 2200 (4nm): 1 x 2.8 GHz Cortex-X2 + 3 x 2.50 GHz Cortex-A710 + 4 x 1.8 GHz Cortex-A510
  • Grafika: Xclipse 920
  • RAM: 8/12 GB
  • Úložiště: 128/256/512 GB (UFS 3.1)
  • OS: Android 12 (One UI 4.1)
  • Fotoaparát: hlavní: 108 MPx, f/1.8, 23mm, 1/1.33", 0.8µm, PDAF, Laser AF, OIS, Širokoúhlý: 12 MPx, f/2.2, 13mm, 120˚, 1/2.55", 1.4µm, dual pixel PDAF, Teleobjektiv 1: 10 MPx, f/2.4, 70mm, 1/3.52", 1.12µm, dual pixel PDAF, OIS, 3x optický zoom, Teleobjektiv 2: 10 MPx, f/4.9, 230mm, 1/3.52", 1.12µm, dual pixel PDAF, OIS, 10x ptický zoom, Přední kamera: 40 MPx, f/2.2, 26mm (wide), 1/2.82", 0.7µm, PDAF
  • Video: 8K 24fps, 4K 60fps, 1080p 240fps, 720p 960fps, HDR10+, OIS stabilizace
  • Baterie: 5000 mAh, drátové 45W nabíjení, bezdrátové 15W nabíjení, reverzní 4,5W nabíjení
  • Rozměry: 163.3 x 77.9 x 8.9 mm, 228 g

Představení Samsung Galaxy S22 Ultra

Řada Samsung Note je mrtvá, ať žije Ultra. Asi tak by se v rychlosti dal představit nový Galaxy S22 Ultra, který nově ve svém těle ukrývá S Pen. V černém prodejním balení pak kromě telefonu a USB-C kabelu nenajde nic víc. Zmíněný S Pen je již v těle telefonu.

S22 Ultra svým designem navazuje právě na zmíněnou řadu Note. Ostré rohy, kovový rám a skleněné záda. Co se týče designu, tak i přes to, že vidíme něco, co Samsung už použil dříve, tak se za mě jedná o jeden z nejhezčích telefonů na trhu. Naprosto špičkové je také zpracování. Přední i zadní strana je na bocích pak jemně zakřivená. Zakřivení je ideální, není to přehnané a telefon se skvěle drží v ruce. Galaxy S22 Ultra se chlubí také certifikací IP68, která se týká i stylusu S Pen.

Čelní strana s displejem i zadní strana je pak kryta sklem Gorilla Glass Victus S+. Hmotnost telefonu je 228 gramů a právě z hmotnosti jsem měl největší strach. K mému údivu se mi telefon přišel stejně těžký jako Samsung Galaxy S20 FE. Nejspíše kvůli jinému rozložení hmotnosti.

Na přední straně telefonu najdeme 6,8" AMOLED displej se čtečkou otisků prstů a přední selfie kamerku, která se nachází v průstřelu. Nad displejem je jeden ze dvou reproduktorů. Ten druhý se nachází na spodní straně telefonu. Bohužel je reproduktor umístěn vlevo, což může překážet, když hrajete hry nebo máte telefon v poloze na šířku (reproduktor si zkrátka zakryjete rukou). Vedle reproduktoru je slot na S Pen a také zde najdeme USB-C port a slot na 2 nano SIM karty (lze využít také eSIM). Na pravém boku Samsung Galaxy S22 Ultra je vypínací tlačítko a tlačítko pro hlasitost. Na horní straně pak najdeme pouze mikrofon.

Vrátím se ještě k stereo reproduktorům. Ty nejsou špatné, dokonce je tam i něco jako náznak basů, ovšem v dnešní době a zvláště u vlajkové lodi by člověk čekal něco víc (rozuměj daleko víc). A navíc maximální hlasitost není z nejlepších.

Na zádech telefonu pak najdeme objektivy fotoaparátů. Ty už nejsou v modulu, tak jak to můžeme vidět u S22+. Toto řešení se mi moc nelíbí, každopádně u černé varianty to nevypadá tak zle, jako například u bílé (subjektivní pocit). Navíc kolem objektivů ulpívá prach, který se pak z těchto míst velmi těžko dostává pryč. Mimochodem, zadní skleněná strana je matná. Otisky prstů tam sice ulpívají, ale povrch se opravdu povedl.

I když to v recenzích nedělám, tak zmíním vibrace. S22 Ultra má strašně slabé vibrace, telefon mám vždy v tichém režimu a pokud bych neměl na ruce chytré hodinky, tak bych nejspíš zmeškal hodně hovorů. 

6,8" AMOLED Displej

Než se pustím do displeje, zmíním ještě čtečku otisků prstů, která je zabudovaná v displeji. Ta je ultrazvuková a funguje naprosto bezchybně. Navíc je opravdu rychlá. Její pozice je výš od spodní hrany telefonu, a za mě je její umístění skvělé.

Samotný displej Samsung Galaxy S22 Ultra pak patří k tomu nejlepšímu, co můžete mezi telefony najít a rozhodně jde o jednu z nejlepších věcí, kterou na telefonu najdete. Jedná se o 6,8" Dynamic AMOLED 2X panel, který je zakřivený do stran s obnovovací frekvencí 120Hz a rozlišením 1440 x 3088. Displej nabízí maximální jas 1700 nitů (nutné povolit v menu) a 1200 nitů při běžném použití v maximálním jasu. A jde to poznat, hned jak se s telefonem dostanete na slunce. Jas je opravdu špičkový a neměl jsem problém s tím, že bych na displeji, na který svítí slunko, někdy něco neviděl.

V menu telefonu je možné si nastavit dva režimy - Živý a Přirozený. Osobně používám režim Živý s nastavením vyvážení bílé na studené a s ručním doladěním modré, červené a zelné, tak aby to vyhovovalo mým očím.

Pojďme ještě k obnovovací frekvenci. Samsung uvádí, že S22 Ultra má frekvenci od 1 Hz až do 120 Hz. Při testování ale frekvence nepadla pod 24 Hz.

S Pen

Poprvé se S Pen dostal do řady Galaxy S a majitelé Note 20 tak mají důvod k přechodu k novému telefonu od Samsungu. Jde o stejný stylus, který byl již ve zmíněné řadě Note 20. Stylus S Pen je vždy černý, pouze jeho horní část, která vykukuje z těla telefonu má barvu dle barvy rámu telefonu.

Jde o aktivní stylus, který je napájen baterií a s telefonem je propojen pomocí Bluetooth. Z nějakého neznámého důvodu je S Pen umístěn na levé straně telefonu. Tedy pokud nejste levák, tak bude muset při každém vytažení stylusu z S22 Ultra různě přehmatávat. 

S Pen pak kromě psaní po displeji umožňuje také ovládání pomocí gest (fotoaparát, prohlížeč Samsung atd.). Osobně ho nejvíce oceňuji ale právě pro psaní poznámek, zvláště na zamknutém displeji. Stačí stylus vyndat z těla telefonu a můžete psát. Odezva je pak naprosto špičková, v podstatě se S Pen u S22 Ultra přiblížila svou rychlostí k psaní tužkou na papíře. Bohužel S Pen u Samsung Galaxy S22 Ultra nemá výměnný hrot.

Baterie, výdrž, nabíjení

Samsung Galaxy S22 Ultra má baterii s kapacitou 5000 mAh. A ať se budete snažit sebevíc, tak jde o maximálně jednodenní telefon.

Se 120 Hz frekvencí a displejem nastaveným na maximální rozlišení se dá dostat k 6 hodinám rozsvíceného displeje. Pochopitelně pokud si pustíte pouze video nebo si budete prohlížet internet a nic víc s telefonem dělat nebudete, tak není problém výdrž vyšší. Snížení frekvence na 60 Hz přidá cca 15% na výdrži, ale to asi nikdo dělat nebude. Snížení rozlišení pak prakticky nemá vliv na spotřebu žádný (jednotky procent).

Editováno: Osobně jsem měl a svém telefonu velký problém s vybíjením baterie, když telefon jen ležel na stole (zapnutá WiFi, data, synchronizace), tedy i přes noc. I po 3 týdnech používání se dokáže vybíjet rychlostí 3% za hodinu. Což přes noc znamená, že telefon je nutné ráno nabít. Následoval tedy hard reset a čistá instalace všech aplikací. Nejspíše si něco "nesedlo" při přenášení dat ze starého telefonu, protože po hard reset byl pokles baterie při stejném nastavení pouze 0,8% za hodinu. Problém vyřešen.

Samsung s modelem Galaxy S22 Ultra přišel s 45W nabíjením. Každopádně ať už jsem použil 25W, 45W nebo 100W nabíjecí adaptér, tak výsledky byly téměř totožné. Z 10% na 100% se s 25W adaptérem nabil telefon za 1h a 24 minut, s 45W pak za 1h a 13 minuty. Se 10W byl výsledek podobný.

Nadstavba One UI 4.1

Řada S22 přišla na trh s Androidem ve verzi 12 a svou nadstavbou One UI 4.1. U Galaxy S22 Ultra je navíc oproti S22+ a S22 nabídka, která vyskočí při používání stylusu S Pen.

Od verze One UI 3 je součástí také Always on displej, který je plně nastavitelný. Ten supluje stavovou diodu a může trvale zobrazovat notifikace v podobě ikon aplikací. Pochopitelně umí zobrazit datum a čas či události z kalendáře.

Velmi mám rád funkci Osvětlení okraje, kdy se okraj displeje rozsvítí v případě nové události a lze nastavit i různé barvy pro různé aplikace.

Již klasika je ovládání gesty, kdy je možné skrýt kontextová tlačítka a prostředím se můžete pohybovat pomocí gest na displeji. U S22 Ultra je to pohodlnější díky zakřivenému displeji. Hojně využívám i Panel na okraji, který je možné vysunout přejetím od kraje displeje. Zde se nachází aplikace a také přístup k vyříznutí displeje a dalším funkcím. K dispozici je i minimalizace aplikací, které se zobrazí v malém okně zobrazeném nad prostředím a dalšími aplikacemi, popř. je možnost aplikace mít jako "bublinu" (po vzoru Messengeru od Facebooku), kdy se tak dá minimalizovat aplikace zpráv, Whatsapp a podobně. Je zde také možnost zobrazení dvou aplikací nad sebou, rozdělených svisle na obrazovku.

Novinkou je widget Chytrá pomůcka, který dokáže kombinovat více widgetů v jednom a ty pak zabírají méně místa. Od One UI 4.0 je v telefonu Paleta barev, která je v nové verzi ještě více podrobná. Tedy nabízí více barev. Paleta barev promění prostředí telefonu v závislosti na tapetě, kterou máte nastavenu na svém telefonu.

Samsung Galaxy S22 Ultra podporuje také Samsung Dex, tedy zrcadlení telefonu do monitoru a vytvoření desktopového postředí. Lze jej využít také bezdrátově v případě, že monitor či televize podporuje Miracast.

Výkon Samsung Galaxy S22 Ultra

V Evropě je tento mobilní telefon k dostání s čipem Exynos 200 (4nm): 1 x 2.8 GHz Cortex-X2 + 3 x 2.50 GHz Cortex-A710 + 4 x 1.8 GHz. Poprvé také byla použita grafika Xclipse 920. Na trhu je telefon k dostání s 8GB a 12GB variantou paměti RAM. Já mám 8GB RAM.

Pokud máte rádi čísla z Antutu, tak tato jednotka dosáhla výsledku 910 000 bodů v maximu. Při opakovaném testu se výsledky pohybovaly v rozmezí 870 až 890 tisíc bodů. Každopádně je to nic neříkající číslo, které píši jen z důvodu, že některé čtenáře zajímá.

Telefonu Samsung Galaxy S22 Ultra výkon rozhodně nechybí a to ani při hraní her (omezování výkonu ze strany Samsungu zmiňovat nebudu. Navíc už vyšla aktualizace, která tuto chybu odstranila). V některých hrách (např. Call of Duty) jsem ovšem narazil na problém, že nešla nastavit nejvyšší kvalita detailů. V tomto případě bude nutné počkat na aktualizaci dané hry. Při běžném používání telefonu se nedočkáte zahřívání, to se ovšem dostaví při hraní her v délce nad 30 minut a déle. Není to ale nic strašného.

Odladěnost systému telefonu

Telefon Samsung Galaxy S22 Ultra jsem zakoupil v polovině února a dorazil mi ještě před oficiálním uvedením telefonu na trh. V telefonu byla tehdy lednová aktualizace. Od té doby dostal Galaxy S22 Ultra jednu aktualizaci o velikosti 800 MB (Edit: v době psaní recenze došel na telefon další update), která odstranila některé drobnější problémy.

Není to nic neobvyklého, že telefon na začátku od uvedení na trh trpí některými neduhy. A je to také případ Samsung Galaxy S22 Ultra. Věřím, že všechny problémy budou vyřešeny s některou z dalších aktualizací. Ale je třeba některé věci zmínit a dlouhodobě sledovat.

V prostředí telefonu se současnou aktualizací objevují občasné záseky prostředí. A několikrát se mi stalo, že telefon kompletně zamrzl při odemykání přes čtečku. O využití baterie, když telefon není aktivně používán jsem již psal výše. V tomto případě, ale nemusí jít o chybu FW.

Asi největším problémem, který ale věřím, že také vyřeší aktualizace, je síla signálu, resp. výpadky při hovorech na LTE. Někteří uživatelé hovoří o tom, že se jim na telefon nedá dovolat. Tento problém nemám, ale převážně na SIM kartě 1, ve které je vložena SIM od O2 je velmi slabý signál a dochází k výpadkům během hovorů na několik sekund. Tento problém se děje u nastavení sítě na LTE.

Vzhledem k tomu, že telefon jsem si pořídil jako soukromý, tak budu sledovat další aktualizace systému a doplňovat tuto recenzi.

Edit: v době psaní recenze dorazila další aktualizace systému (12.3.2022). Recenze bude postupně aktualizována a doplněna o poznatky z nové aktualizace systému.

Edit 2: problémy se signálem bohužel stále nejsou vyřešeny. Zdá se, že jde o kombinaci operátora a některých frekvencí. Stále tak dochází k výpadkům signálu, i když se situace od začátku značně zlepšila, vyřešena však stále není.

Edit 3: aktualizace AVDA z 25.4. telefonu a poslední aktualizace domovské obrazovky definitivně vyřešila zamrzání telefonu a záseky prostředí. Občasné záškuby se objeví, ale není to nic, co se vymyká normálu. Problém se signálem bohužel stále přetrvává. Dokonce se telefon hlásí jako nedostupný a to i v případě, že ukazuje dostatečnou sílu signálu. Tento problém se vyskytl u mě nově.

Edit 4: ani s aktualizací AVDB, která dorazila 9.5.2022 nedošlo k odstranění problému se signálem a situace už se jeví opravdu jako vážná. Telefon na hovory je bez nastavení na 2G síť nepoužitelný.

Edit 5: řada Galaxy S22 by mohla mít problém s LTE frekvencí 800 MHz, více v našem článku

Edit 6: červnová aktualizace AVEH problém se signálem a problémy s voláním či daty neřeší. Troufnu si říct, že tady už se nedočkáme opravy. Jediným řešení bylo využití aplikace Samsung Band selection, bohužel tato aktualizace telefonu znemožňuje využití této aplikace. Více v našem článku. Po aktualizaci je ale telefon daleko rychlejší, zvláště při reakcích na ovládání gesty.

Edit 7: druhá červnová aktualizace AVF1, u které Samsung opět neuvádí, co má "opravovat" problémy s GMS ještě zhoršila. Přerušují se již spojené hovory, telefon se hlásí jako nedostupný. To vše se děje s telefonem, který má plný signál. Aplikace Band Selection je i s touto aktualizací stále nefunkční...

Kvalita fotografií

Samsung Galaxy S22 Ultra disponuje hned pěticí fotoaparátů na zadní straně a selfie kamerkou v displeji. Hlavní fotoaparát má 108 MPx se světelností f/1.8 (23mm, 1/1.33", 0.8µm, PDAF, Laser AF, OIS). Širokoúhlý pak disponuje 12 MPx a světleností f/2.2 (13mm, 120˚, 1/2.55", 1.4µm, dual pixel PDAF). Galaxy S22 Ultra má dva teleobjektivy: trojnásobný s 10 MPx, f/2.4 (70mm, 1/3.52", 1.12µm, dual pixel PDAF, OIS) a desetinásobný s 10 MPx, f/4.9 (230mm, 1/3.52", 1.12µm, dual pixel PDAF, OIS). Přední kamera má pak rozlišení 40 MPx a světelnost f/2.2 (26mm, 1/2.82", 0.7µm, PDAF).

Denní snímky

Samsung Galaxy S22 Ultra za denního světla s hlavním fotoaparátem pořizuje skvělé fotky. I když se přiznám, že zvláště u hlavního fotoaparátu jsem čekal víc. Hlavně v množství detailů. Barevné podání není tak přesycené, jak by se u Samsungu dalo čekat, expozice je bezproblémová a dynamický rozsah je velmi dobrý. Na okrajích u hlavního foťáku můžeme vidět rozmazání, které je nejspíše způsobeno až zbytečně příliš širokoúhlým objektivem použitým na hlavní foťák. Tady nezbude než ořezávat v postprodukci.

Širokoúhlý objektiv v dané kategorii poskytuje velmi slušné snímky. Ostrost je daleko slabší než u hlavního foťáku a vytrácí se u krajů. Šum odpovídá kategorii ultraširokoúhlých objektivů. Dynamický rozsah je pak dobrý.

Asi největším překvapení jsou pak teleobjektivy. U 3x i 10x zoom je množství detailů na kategorii objektivů velmi slušná (u 10x objektivu dokonce neočekávatelně dobrá), velmi slušný je dynamický rozsah a barevné podání je skvělé. Skvělé výsledky má hlavně desetinásobné přiblížení, které obstálo na jedničku.

Noční snímky

Při nočním focení Samsung i bez přepnutí do nočního režimu prodlužuje délku expozice a to u všech fotoaparátů s výjimkou 10x zoom objektivu. Hlavní fotoaparát pak v noci pořizuje velmi dobré snímky, které sice vykazují zvýšený šum, ale není to nic hrozné a překvapivě mají noční fotky velkou míru detailů. Na rozdíl od denních fotek, mě noční výsledky příjemně překvapily.

Širokáč sice ztrácí hodně detailů (nic neobvyklého u šíra), ale šum drží překvapivě nízko a nabízí slušný dynamický rozsah.

Trojnásobný teleobjektiv mě mile překvapil i v noci. Ostrost a množství detailů je na zoom objektiv neuvěřitelné. U 10x Zoom foceného v noci je pak na umělé inteligenci, jestli dostanete snímek, který bude pouze digitálním zvětšením z trojnásobného zoomu nebo použije desetinásobný objektiv. Použitelnost v noci každopádně u tohoto fotoaparátu je diskutabilní.

Více fotografí pořízených telefonem Samsung Galaxy S22 Ultra (včetně nočních) najdete v článku Jak fotí Samsung Galaxy S22 Ultra.

Kvalita videa

Samsung Galaxy S22 Ultra dokáže nahrávat až do 8K rozlišení a to pomocí hlavního fotoaparátu. U tohoto rozlišení je pak dostupných maximálně 24 snímků za sekundu. Všechny objektivy pak dokáží nahrávat až do 4K 60fps a při 4K 30fps lze mezi objektivy přepínat i během nahrávání videa. 8K rozlišení je vždy nahráváno do kodeku H.265, u nižších rozlišení lze přepnout na kodek H.264. Zvuk je vždy nahráván ve stereo kvalitě s datovým tokem 256 kbps.

8K video (ukázka na našem YouTube kanále) dosahuje datového toku 80 Mbps. Tento datový tok je na 8K video velmi nízký a video nemá tolik detailů, kolik by se od videa v takovém rozlišení čekalo.

4K rozlišení s 60 snímky za sekundu (ukázka na našem YouTube) pak dosahuje datového toku 70 Mbps. Taky to není žádný zázrak, ale míra detailů je dostatečná. I když se přiznám, že jsem čekal daleko více. Barvy jsou přesné a dynamický rozsah vynikající. 4K video s 30fps (ukázka na našem YouTube) má datový tok videa 48Mbps - a opět musím říct, čekal jsem od tohoto videa víc.

Stabilizace funguje velmi dobře, teda až na video pořizované 10x zoom objektivem, což je ale logické. Mírný šum ve videu se dostavuje až při nahrávání s teleobjektivem. Se šírem je pak vhodné nahrávat jen za opravdu jasného počasí. Detaily totiž nejsou moc dobré ani za dobrého světla.

Závěr

Na trhu v podstatě neexistuje alternativa k Samsung Galaxy S22 Ultra. Tedy v případě, že chcete využívat S Pen. Tento stylus totiž telefon nejvíce odlišuje od všech jiných telefonů. Majitelé Samsung Galaxy S21 Ultra nejspíše nebudou mít důvod přejít na nový model, leda že by právě využili onen stylus. Pro všechny ostatní je tento telefon na zvážení.

Samsung Galaxy S22 Ultra je špičkově zpracovaný telefon, který vypadá v ruce opravdu luxusně. Osobně jeho design považuji za to nejlepší, co kdy mezi telefony vzniklo. Špičkový je displej a telefonu rozhodně nechybí výkon.

Zamrzí neodladěnost systému po uvedení na trh, ale to jistě brzo Samsung vyřeší (ostatně během 12 dnů v březnu dorazily už dvě aktualizace). I když fotografie se můžou řadit mezi to nejlepší na trhu, tak se přiznám, že jsem čekal víc, hlavně tedy od primárního fotoaparátu (3x a 10x zoom jsou skvělé). Pořád ale platí, s vědomím všech dílčích problémů, že se jedná o jeden z nejlepších Android telefonů, který lze koupit.

Co říkáte na Samsung Galaxy S22 Ultra? Máte telefon a trpí nějakou firmwarovou chybou? Napište do naší diskuze pod článkem.

Samsung Galaxy S22 Ultra 5G S908B 12GB/256GB lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Fotogalerie Samsung Galaxy S22 Ultra



Diskuze Samsung Galaxy S22 Ultra

Před 4 měsíci Xiaomi zcela nečekaně představilo novou řadu notebooků Xiaomi Mi Notebook dostupnou hned v několika konfiguracích. Ty se liší jak v procesorech, tak ve využitých grafických kartách. Nejvyšší verze je osazena nejnovějším procesorem Intel Core i7-11370H (35W čip založený na 10nm technologii), grafickou kartou Nvidia RTX 3050 Ti a 32 GB...

Na tomto webu se mohou zobrazovat reklamní odkazy. Získané prostředky z reklamních odkazů jsou použity k provozu tohoto webu a nemají žádný vliv na obsah, témata či přívěsky.

Recenze na webu odráží zkušenosti autora a jeho pocity z recenzovaných produktů. Berte na vědomí, že výsledky recenzí jsou subjektivním hodnocením!